5 essentials voor het beginnen van een podcast
“Wat voor microfoon gebruik jij / hoe neem je op? En met welke software werk jij om het te uploaden op Spotify?” Onderstaande tips en tools stuurde ik naar een vriendinnetje die een nieuw project gestart is waarin ze portretten maakt met verhalen van vrouwen die een ingewikkelde relatie hebben met eten en hun lichaam. (Voor als jij jezelf daarin herkent, check dan @willemiekekars op Instagram.) Voor als je ook op zoek bent naar podcast tips, vind je hieronder 5 essentials die je - naar mijn mening - niet mag missen. Kleine noot: laat je niet overweldigen, maar start die podcast en stuur stap voor stap bij.
1 Een goede podcastmicrofoon
Bij een podcast spreekt het misschien voorzich, maar sowieso voor elke vorm van communicatie waar audio bij komt kijken, is goed, helder geluid een múst! Investeer dus vooral in een goede microfoon. NB voor als je helemaal in de beginfase zit: dat hoeft niet per se de duurste van de duurste te zijn. Je kunt ook laagdrempelig beginnen met de microfoon van je 'koptelefoonoortjes’. Als je maar zorgt dat het geluid duidelijk doorkomt. Kortom, geen excuus om niet te beginnen ;)
Blue Yeti - Deze heb ik in Nederland staan. Top ding voor een relatief lage investering.
Samson - Op reis klip ik deze handzame microfoon op mijn laptop, snoertje ín de laptop en je bent meteen good to go. Ter illustratie: deze podcast is ingesproken via de Samson
Klip microfoon - Wanneer ik een video opneem met mijn telefoon, koppel ik dit microfoontje aan mijn Iphone, werkt top. Kun je eventueel ook inzetten als je via je telefoon voicerecorder een podcast opneemt.
Rode - de top van de top in podcastland maakt gebruik van installaties van Rode. Dat gaat vaak gepaard met een flinke investering, maar dan heb je dus ook wat.
2 Elimineer omgevingsgeluid!
Niks zo irritant om afgeleid te worden van jouw boodschap door random ruis. Als hooggevoelig persoon waar geluiden soms extra intens kunnen binnenkomen, is dit voor mijzelf sowieso een ding, maar los daarvan: waak voor irritante geluiden! Denk aan:
Een zoemende koelkast
Irriante notificatie piepjes of -belletjes die oppoppen
Luidpratende mensen of schel kwetterende vogels (in Zuid-Afrika vloog er geregeld een eendensoort over mijn loft. Zelfs met alle ramen dicht.. gruuuwelijk irritant. Leuk en lief natuurlijk, maar je hebt vogelgeluid wat lieflijk en niet storend is voor je podcast én dit soort - toch niet per se welkom - gekwetter haha
Auto ruis - er is een trend waarbij mensen podcasts opnemen in de auto. Leuk, zolang je het kunt combineren met goed op het verkeer letten. Zorg er dan wel voor dat je met de edit jouw stem duidelijker naar voren laat komen en omgevingsgeluid naar de achtergrond laat verdwijnen. Helemaal als je een podcast via ‘oortjes / koptelefoon’ luistert, kunnen dingen als de richtingaanwijzers irritant hard out of the blue binnenkomen als dit niet gedempt is.
3 Gebruiksvriendelijke podcastsoftware om jouw podcast mee op te nemen
Er zijn tal van manieren om je podcast in de lucht en op alle bekende platformen te krijgen. Zelf gebruik ik het programma Descript om de podcast op te nemen én te editen. Daarna upload ik het via Descript naar Buzzsprout. Eenmaal op Buzzsprout geef je via ‘directories’ aan (zie de schermafbeelding hieronder) waar je jouw podcast ook wilt tonen. Je meldt je eenmalig aan bij alle bekende platformen, daarna komt elke nieuwe episode die je publiceert daar automatisch op te staan.
Zoals gezegd, dit is slechts één manier van vele. Dit zijn andere veel gebruikte software programma’s om je podcast mee op te nemen (en al dan niet direct te editen):
Audacity - een gratis en open-source audiobewerkingsprogramma. Het biedt basisopnamefuncties, zoals het vastleggen van audio van microfoons en het bewerken van opgenomen tracks.
GarageBand - een gratis softwareprogramma, exclusief beschikbaar voor Mac-gebruikers. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface en is ideaal voor beginners. GarageBand heeft ingebouwde podcastsjablonen en maakt het gemakkelijk om meerdere audiotracks op te nemen en te bewerken.
Riverside.fm - ideaal voor als je naast audio podcasts ook video-opnames op afstand wilt opnemen die van hoge audio- en HD-videokwaliteit zijn. Het platform heeft ingebouwde bewerkingsmogelijkheden en ondersteunt meerdere deelnemers aan de opname.
Voor de volledigheid (maar zelf ben ik hier niet zo bekend mee) zijn ook SquadCast, Zencastr en Adobe Audition programma’s waarmee je jouw podcast kunt opnemen.
Bepaal welke functies en vereisten je nodig hebt voor jouw podcastopname, denk daarbij aan opnamemogelijkheden op afstand, audiokwaliteit en bewerkingsmogelijkheden. Op basis daarvan kies je de software die het beste bij jouw behoeften past.
4 Kies een betrouwbaar podcast-hostingplatform
Upload en beheer jouw podcastafleveringen op een vertrouwd platform. Sommige platformen zijn gratis, voor andere betaal je een (kleine) maandfee om je podcast te hosten. Libsyn, Podbean, Buzzsprout, Anchor en Transistor zijn populaire podcast-hostingplatforms. Bij dit soort software geldt over het algemeen dat er gratis proefperiodes geboden worden. Maak daar gebruik van, test wat jij het fijnste vindt werken en ga daarmee verder. Het vergt wellicht even wat tijd om de software te begrijpen, maar wanneer je het door hebt, upload je je podcast in een handomdraai.
5 Doe een cursus
Ben je helemaal nieuw met podcasten en heb je geen idee waar te beginnen, is een cursus waarin je stap voor stap meegenomen wordt natuurlijk altijd een goed idee! Zelf heb ik deze cursus van Alice van der Zalm doorlopen, aanrader! No spon, gewoon enthousiast :)
Last but not least
Nog enkele random tips die niet alleen toe te passen zijn op podcasts, maar ook op blogs, nieuwsbrieven en andere social media content:
Denk na over een format: Wat is de lengte van de afleveringen, welk type inhoud ga je delen (interviews, monologen, verhalen, etc.) en hoe vaak breng je nieuwe afleveringen uit
Definieer je doelgroep en niche: Waar gaat je podcast over en voor wie specifiek is de inhoud waardevol? in het geval van Wille ‘vrouwen die een ingewikkelde relatie hebben met eten en hun lichaam’ is dat lekker duidelijk.
Zorg voor boeiende inhoud: geef antwoorden op vragen en problemen, vertel verhalen die herkenbaar zijn en van waarde voor jouw specifieke doelgroep, interview anderen, kortom inspireer, motiveer en liefst: transformeer.
Plan je strategie: Maak gebruik van sociale media, creëer een website, nodig gasten uit die je doelgroep interesseren, en ‘list’ je podcast op verschillende platforms, zoals iTunes, Spotify en Google Podcasts.
Zorg dat je visuals tevens on point zijn en matchen met jouw brand: Gebruik tools zoals Canva of Adobe Spark om aantrekkelijke coverafbeeldingen voor je podcast te maken.
Zorg desgewenst voor een herkenbare intro.
Laat me weten of deze blog je geholpen heeft - en zo ja hoe - door middel van een berichtje naar info@imkevankuppeveld.nl en/of een DM naar @imkevankuppeveld. Vermeld er ook jouw podcast bij, dan zoek ik die op, vind het altijd leuk om nieuwe podcasts te ontdekken!